مبارزه مدنی و چرائی آن
اگر عضو یکی از شبکههای زیر هستید میتوانید این مطلب را به شبکهی خود ارسال کنید:
[14 Aug 2022]
[ کیومرث صابغی ]
تعریف - مبارزه مدنی شکلی از اعتراض مسالمت آمیز توسط مردم علیه قانون و یا رفتار مدیریت دولتیان است .
چرائی مبارزه مدنی - اساسی ترین علت این شکل از مبارزه , دریافت و یا ارزیابی مردم از نابسامانی و یا غیر منصفانه بودن قانون و یا رفتار دولتمردان است . در اینجا باید توجه داشت که مبارزه مدنی میتواند هم بر علیه دولت و هم علیه حکومت صورت پذیرد .
دیوید تورو - David Thoreau - یک مبارز اجتماعی بود که در سال های ۱۸۴۰ , در آمریکا , در اعتراض به رفتار سفید پوستان علیه برده داری و سرخ پوستان از پرداخت مالیات سرانه سر پیچی میکرد . بر اساس تعریف وی , هنگامی که کسی در اعتراض به دولت و یا قانونی وارد رو در روئی با آن میشود باید بداند که قانونا دست به کار خلافی میزند و ممکن است با عواقبی مثلا دستگیری مواجه شود .
مبارزه مدنی بی هدف نیست و انگیزه خاصی را دنبال میکند . این انگیزه کسب و یا دفاع از حقوقی است که به نظر مبارزین زیر پا گذاشته شده است . روشن است که طیف این مبارزین , خواستها و دریافت هایشان به وسعت اقشار , طبقات و لایه های اجتماعی است که گاه به صورت جریانات مطالباتی و گاه به نوع همگانی نشان داده میشود . بدیهی است که جوامع دمکرات , توتالیتر , مستبد و یا دیکتاتور عکس العمل های متفاوتی با این نوع دگر گونی ها خواهند داشت و تا به حد و مرز زندان و خشونت های جسمی هم میتواند برسد . اما آنچه که این " بی قانونی اجتماعی " را از دیگر بی قانونی ها مثلا جنایت و یا جرم هائی شبیه آن جدا میکند اینستکه مبارزات مدنی از وجدان و اخلاق معینی برخوردار است که میتواند سر نوشت آن را از دیگر جرم ها تفکیک کند .
ویژگیها و اصول مبارزات مدنی دارای ۵ چشمگیر است :
۱- باید عمومی و همگانی باشد ,
۲- اهداف و خواست های معین و شفاف داشته باشد ,
۳- مسالمت آمیز باشد ,
۴- از اقدامات خلاف قانون پرهیز کند ,
۵- رفتار پسندیده داشته باشد .
طبعا در اینجا تضادی به چشم میخورد ؛ تضاد بین احترام به قانون و مقررات وضع شده از یکسو و قانون شکنی حاصل از اعتراض از سوی دیگر . اساس جامعه شناسی میگوید در اعتراض به قوانین ناپسند و رفتار بد خیم دولت باید رعایت قوانین پسندیده را کرد و مواردی مورد حمله قرار گیرد تا نظم کلی بهم نخورد .
آنچه که تا اینجاآورده شد توضیح عمومی مبارزات مدنی به شکلی بسیار مختصر بود . بی شک همانگونه که سیستم های دولتی متفاوت بر خورد های متفاوتی با چنین نمایش هایی خواهند داشت , نظرات , تئوری ها و عقاید مختلف هم تعاریفی متفاوت ارائه میدهند , مثلا اینکه مبارزات قومی نوعی مبارزات مدنی است . باید به خاطر داشت که اصل اساسی مبارزه مدنی اعتراض به اجرای نا به حق قانون و یا حضور قانون نا به حق است . لذا آنچه که در اینجا مورد نظر قرار میگیرد و مورد خطاب قرار میگیرند , واعظان و مجریان این قانون شکنی ها هستند , و بنا بر این مخاطبان خواست ها و اعتراضات قومی هم دولت ها هستند .
مطلبهای دیگر از همین نویسنده در سایت آیندهنگری:
|
بنیاد آیندهنگری ایران |
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ - ۲۱ نوامبر ۲۰۲۴
ستون آزاد
|
|